A miklósfai savanyú répa készítése
 
Előkészületként liszt, langyos víz és élesztő hozzáadásával kovászt készítenek, egy tányérra helyezve kelesztik, pár napig érlelik./Sokáig eláll, később szárazon is felhasználható/. Ezután az érett kovászt langyos vízzel elkeverik, és egy napig langyos helyen érlelik.
A répát meghámozzák, répagyalun legyalulják és a lébe teszik. Nagyon fontos, hogy mindig langyos helyen legyen, mert az élesztőgombák így tudják hatásukat kifejteni. 
Az első alkalommal kb. két napig tart, amíg megsavanyodik. Ha szerencsénk van, és a savanyítólé már elég érett, akkor a répa a léből kivéve nem veszíti el szép, fehér színét. Ha elszíneződne, még egy kis ideig vissza kell tenni a savanyítólébe. 3-4 nap elteltével a lé-megfelelően kezelve- már jól megérik, és a répa 1 nap alatt megsavanyodik.
Régebben a „ répás asszonyok” több mázsa répát savanyítottak meg folyamatosan /novembertől február végéig/, és vitték naponta eladni a kanizsai piacra, különböző konyhákra vagy a megszokott vevőkörükhöz házhoz, ahogy ők mondták: „a helekre”.
A savanyítólevet közben folyamatosan szaporították langyos víz és kovász hozzáadásával.
Ez a savanyítási mód nagyon sok odafigyelést, türelmet, higiéniát igényel, hiszen a savanyítólében élő és „dolgozó” mikroorganizmusok nagyon kényes jószágok.